Mentálhigiéne

Hogyan lehet segítő, gyógyító egy beszélgetés?

  • Régóta tudjuk, hogy a ki nem mondott dolgok, titkok belül feszítenek és képesek megbetegíteni. Azt is tudjuk, hogy nem lehet akármikor, akárkinek kimondani a bennünk lévő gondolatokat, mert akár többet árthatunk, mint használunk vele. Egy elfogadó, védett környezetben a kimondás felszabadít, tehermentesít és a megoldást is könnyebben vesszük észre.
  • A jobb agyféltekénk, ahol az el nem fogadott érzelmeink, emócióink, élményeink “tárolódnak”, és a  tudattalanunk időtlen! Egy élményt, érzést kimondás által az időtlenből az időbe helyezünk, így elvesszük tőle az örökkévalóságát.
  • Ha valami motoszkál bennünk és kimondjuk máris formába öntöttük, amivel képesek vagyunk tovább dolgozni.

Mentálhigiéné=Egészségvédelem

„A mentálhigiéné nem csupán a pszichés megbetegedések és magatartászavarok megelőzése, hanem a lelki egészségvédelem is, mégpedig pozitív értelemben, mindazoknak a folyamatoknak, tevékenységeknek az összessége, amelyek az emberi személyiséget és közösségi kapcsolatot erősebbé, fejlettebbé teszik” (dr. Buda Béla).

Ha tőlem megkérdezi valaki, hogy mit csinál egy mentálhigiénikus, ezt válaszolom: Segít megtalálni a hozzá forduló embernek azt az utat, amivel eljuthat ahhoz, hogy boldogságban és harmóniában éljen önmagával, embertársaival és a világgal.