Relaxáció hangtálakkal

“Éneklő” tálakkal végzett relaxáció

Tibeti Hangtálakkal végzett  hangfürdő a relaxációt, a test és elme ellazulását segíti.  Egészségünk megőrzésében nagy szerepet játszik a pihenésünk, alvásunk minősége. A hangtálas relaxáció az aktív és a passzív pihenés határán egyensúlyoz. Mondhatjuk azt is, hogy az alvás és az ébrenlét közötti állapotban vagyunk. Ha valóban sikerül elérnünk ezt az állapotot, akkor egy “belsőtudatos mély relaxációt” valósítunk meg. Ha az agyunk nem termel alfa hullámokat, akkor akár 8-10 óra alvás után is fáradtan ébredünk fel. A tudomány hipnagogikus állapotnak nevezi az ébrenlét és alvás közötti határvonalat, ahol az agyunkra az alfa hullámok a jellemzőek. A hangtálakkal végzett, vezetett relaxáció segíti elérni ezt az állapotot, így nő a fizikai, szellemi teljesítőképességünk, javul a memóriánk és a koncentrációnk minősége is.

Összefoglalva a relaxáció fizikai, testi, idegi és mentális feszültségek oldására egyaránt alkalmas.

Egyéni relaxációt ajánlom azoknak, akik egyéni, testreszabott kezelést szeretnének.

Csoportos relaxációt ajánlom stúdióknak, cégeknek, családoknak, baráti köröknek, akik szeretnének kedveskedni, lehetőséget adni vendégeiknek, munkatársaiknak, családtagjaiknak, barátaiknak egy élményekkel teli pihenésre.

Gyermekeknek anyuval, apuval vagy közeli hozzátartozóval. A gyermekekre rendkívül jó hatással van a hangtál rezgése. A rohanó világban, az ingerek tengerében egy kis megnyugvás pici testnek, határtalan léleknek. A hangtálak hangja képes kisimítani a felfokozott energiákat, lecsendesíteni a tudatot. Összebújhat anyuval, ülhet az ölében vagy ráfeküdhet apa hasára, hátára. Mind a szülőnek, mind a gyermeknek mély, együttes élmény!

Szükséges körülmények, eszközök:

Kényelmes ruházat. Csendes környezet, megfelelő hőmérséklet. Fekvő meditációnál vékony takaró, ha szükséges párna és a  térd vagy derék alá valamilyen támasz (henger, párna). A relaxációt lehet széken ülve és földön fekve is végezni.

A zene, a hang, mint spiritualitás

A zene, az ének a legtöbb vallási kultúrában jelentős szerepet kap. A görög monda szerint Orpheus ismertette meg az emberekkel a mágikus zenét.

Indiában a hangokkal űzik el a rossz szellemeket, hívják a jószándékú lényeket. Ehhez dobot, gongot, cintányért, csengőt stb. használnak.

A keresztény kultúrában Szent Cecíliát több festményen is a zene védőszentjeként ábrázolják.

A dal, az ének, a zene, a mantra, a kántálás segíti az embert, hogy felülemelkedjen a mindennapjain, mivel a hangok a lélekre és a tudatra közvetlenül hatnak.

A zene, a hang, mint egészségmegőrző, egészség fejlesztő eljárás

A hangterápia, zeneterápia abból indul ki, hogy a test veleszületett öngyógyító képességgel rendelkezik. A megfelelő hangok finom rezgései az emberi testre pozitívan hatnak. Ha sikerül elérni, hogy a relaxáció alatt az agy hullámai théta hullámokra váltsanak, akkor a szervezet öngyógyító folyamatai aktívabbakká válnak.

Megfigyelések szerint a hangterápia alkalmazásakor az érzelmi zavarok sokszor megszüntethetők a harmonikus hangok rezgései által.

Párhuzamos, kiegészítő kezelésként gyorsíthatja, segítheti a különböző gyógyulási folyamatokat.

És végül, kimondhatjuk, hogy a zenének, a hangoknak óriási szerepe van a prevencióban, az egészség megőrzésében.

Sokunkban megfogalmazódott már, hogy a betegség-központúság helyett az egészség-központúságot szeretnénk erősíteni mind magunkban, mind a világban.